En ægtepagt sikrer, at ægtefællernes økonomiske forhold fastlægges gennem en indbyrdes aftale. Heri aftales, hvad der skal ske med formue, aktiver og eventuelt pension i tilfælde af skilsmisse, separation eller død. Ægtepagter findes i mange forskellige typer, herunder ægtepagt med fuldstændig særeje. Det lovens udgangspunkt, at formue og aktiver deles ligeligt ved skilsmisse, separation eller død. Der findes dog en række muligheder for at aftale andet, i form af forskellige typer af ægtepagter og klausuler.
Ved at oprette en ægtepagt med fuldstændig særeje kan ægtefællerne vælge ikke at dele formue og aktiver ved skilsmisse eller separation. Det er dog også muligt at fastsætte at specifikke aktiver eller en andel af en formue alligevel skal deles, men fastholde ikke at dele det resterende.
Når man som ægtefæller indgår en ægtepagt med fuldstændig særeje bliver deres individuelle økonomier opdelt og dermed personlige. På den måde er ægtefællerne således ikke ansvarlige for hinandens gæld og økonomi. Ulempen herved er dog at fællesudgifter ikke kan deles. Forinden man indgår fuldstændig særeje skal man være bevidst om, at der kan være risiko for at en ægtefælle ved skilsmisse eller separation skal betale ægtefællebidrag til den anden.
Ved dødsfald går den afdøde ægtefælles formue videre til deres arvinger i henhold til arveloven eller et eventuelt testamente, uden at den efterladte ægtefælle får del i formuen, medmindre andet er specificeret. En ægtepagt med fuldstændigt særeje kan være særligt fordelagtig i situationer, hvor den ene ægtefælle har stor gæld, ejer en virksomhed, eller har børn fra tidligere forhold (særbørn), som man ønsker skal arve udelukkende fra den biologiske forælder.
Hvis den ene eller begge ægtefæller har særbørn og ønsker, at børnene udelukkende arver fra den biologiske forælder, bør der vælges en ægtepagt om fuldstændigt særeje samt eventuel foretagelse af et arveafkald fra begge ægtefæller.
Når man får udarbejdet en ægtepagt med løsningen fuldstændig særeje kan der i udgangspunktet vælges mellem at al formue omfattes, alt før indgåelse er ægteskabet er omfattes eller at specifik formue eller aktiver omfattes.
Det familiejuridiske område regulerer dog ikke forhold ved død, hvorfor vi anbefaler også at få udarbejdet et testamente. Ved et testamente kan bestemmes yderligere om formue og aktiver ved død.
Kontakt os i dag for en uforpligtende samtale om, hvordan vi kan hjælpe jer med at udarbejde en ægtepagt, der passer præcis til jeres situation og ønsker.