En ægtepagt sikrer, at ægtefællernes økonomiske forhold fastlægges gennem en indbyrdes aftale. Heri aftales, hvad der skal ske med formue, aktiver og eventuelt pension i tilfælde af skilsmisse, separation eller død. Ægtepagter findes i mange forskellige typer, herunder ægtepagt med pensionsdeling.
Det er udgangspunktet, at pensionsopsparingen er personlig og tilhører dermed hver ægtefælle for sig. En ægtepagt om deling af pensioner har til formål at ægtefællernes pensioner bliver delt ved skilsmisse eller separation. På denne måde sikres økonomisk lighed i ægteskabet i tilfælde af skilsmisse eller separation.
Ikke alle pensioner kan deles ved indgåelse af en ægtepagt med pensionsdeling. Livsrente-, rente- og tjenestemandspensioner kan ikke aftales delt i tilfælde af skilsmisse. Det kan dog være muligt indirekte at dele sådanne pensioner ved modregning helt eller delvist gennem en såkaldt overskudsdeling af pensioner.
Det er det mest almindelige, at en ægtepagt med pensionsdeling regulerer delingen af kapital- og ratepensioner. Det kan eksempelvis aftales i ægtepagten, at disse bliver fælleseje ved separation eller skilsmisse. I tilfælde af at en ægtefælle har en rentepension, kan overskudsdeling vælges som model i ægtepagten, hvorved rentepensionen ikke deles, men medregnes i den samlede værdi ved opgørelsen ved skilsmisse eller separation.
Herudover er det også muligt at aftale at der kun skal ske deling af specifikke pensioner. Denne løsning er relevant i tilfælde af at en af ægtefællerne har oprettet en pensionsordning til begge.
Der er en række forhold, der er relevante at have i betragting inden man vælger en konkret ægtepagt. Læs mere om de forskellige muligheder for ægtepagter og klausuler.
Ægtepagter skal tinglyses for være gyldige. Det koster en tinglysningsafgift på kr. 1.850 hos Tinglysningsretten.
Kontakt os i dag for en uforpligtende samtale om, hvordan vi kan hjælpe jer med at udarbejde en ægtepagt, der passer præcis til jeres situation og ønsker.